Op vakantie!!

Iets minder dan 10 jaar geleden heb ik een aantal columns geschreven voor een online forum over het vader zijn. Zonde om daar niets mee te doen. Het forum is in de loop der jaren al verschillende keren vernieuwd enmijn columns staan er al lang niet meer op. De door mij geschreven columns heb ik echter al die tijd bewaard.

 

Op vakantie !!

 

 

Heerlijk, een klein weekje vakantie op Vlieland, het eiland van rust en ruimte. Lekker op een snikhete dag op het strand zitten. Niet hutje mutje op elkaar, zoals je op TV vaak ziet, maar een stuk strand zover je kunt zien en bijna alleen voor jezelf! En dat is geen sprookje.

Mocht het weer iets minder zijn, dan heb je de duinen waar je heerlijk kunt wandelen. Het verschil met thuis is dat Yori in de duinen lekker z'n gang kan gaan. In Assen moeten we overal op de hondenpoep letten en op de fietsers die nog nooit het blauwe ronde bord met de man en het kindje erop hebben kunnen herkennen.

Het grootste gedeelte van de duinen lijkt wel een kussen zo zacht van het mos en het mulle zand. Ik heb het voordeel dat mijn ouders op Vlieland wonen, dus voor ons is op bezoek gaan bij Apo en Amo (zo noemt Yori zijn Vlielandse opa en oma) naar het paradijs gaan!

Heel jammer, het paradijs had zo compleet kunnen zijn. Als ik aan de boottocht denk, krijg ik al de kriebels: schuifdeuren, steile trappen, kleine bankjes, stopcontacten zonder bescherming (vijftien centimeter van de grond), kleine roosters in de vensterbanken, klapprullenbakken en bediening die met de dienbladen vol dampende koffie boven de even rustig in de wandelwagen zittende kleine staat af te rekenen.

Anderhalf uur lang was ik een gespitste, gestresste papa op de boot "De Oost-Vlieland", één van de meest kindonvriendelijke plaatsen van Nederland. In een drukke stad kunnen we Yori nog in een wandelwagen zetten als het te druk en te gevaarlijk voor hem is om rond te lopen. Probeer datzelfde maar eens anderhalf uur op een boot.

Over wandelwagens gesproken: bij het vertrek uit Harlingen wordt altijd door de catering een introductiepraatje gehouden. "We komen langs met patat, broodjes, kroketten en dergelijke. Wilt u wandelwagens niet in de gangpaden plaatsen?" Wandelwagens niet in het gangpad plaatsen? Waar moet je ze dan laten? Naast je op het kleine stoeltje zetten?

Vooral buiten de schoolvakanties om gaan veel ouders met kleine kinderen op vakantie. Is het echt zo'n grote moeite om de overtocht kindvriendelijker te maken. Is een afgezette kinderhoek misschien een idee? Bij de kapitein in de stuurhut misschien?

Okee, kinderen tot een bepaalde leeftijd mogen gratis mee, maar ik zou er best een toegangsprijs voor over hebben om een iets kindvriendelijkere omgeving op de boot te vinden! Maar we hebben heerlijk genoten, dus eigenlijk mag ik niet klagen!

Sander

 

 

 

copyright Yosy.nl