Peuterplezier

Iets minder dan 10 jaar geleden heb ik een aantal columns geschreven voor een online forum over het vader zijn. Zonde om daar niets mee te doen. Het forum is in de loop der jaren al verschillende keren vernieuwd enmijn columns staan er al lang niet meer op. De door mij geschreven columns heb ik echter al die tijd bewaard.

Peuterplezier

Het was vandaag erg druk op de groep waar Yori een gedeelte van zijn week doorbrengt. Omdat Yori op een kinderdagverblijf zit waar de opvang per uur kan worden opgenomen, is het aantal kinderen dat per dag op de groep aanwezig is erg verschillend.

Er is wel een aantal kinderen dat eigenlijk altijd op dezelfde dagen komt. Yori is ook één van hen. Voor hem is het dus geen probleem om vriendjes te maken. Die heeft hij dan ook genoeg.

De groep van Yori wordt bijna overbevolkt door kinderen van bijna twee jaar. Een grote peuterbende met al hun ondeugendheden en wat al niet meer. Yori heeft daardoor een nieuwe uitdaging gevonden: spelen met zijn medepeuters.

Als hij 's morgens de groepsruimte binnenkomt dan is hij met al zijn aandacht bij het kinderdagverblijf. Hij is dan echt op Olle, met een beetje mazzel kan er nog een kusje af en zwaait hij nog even en zegt: "Doei!. Daar moet je het als vader dan maar mee doen.

Yori heeft alleen nog maar oog voor zijn vriendjes: Mike, Bram, Hidde en Guido. De hele dag wordt er met elkaar geravot, geschreeuwd en gespeeld. De groepsleiding probeert ze ondertussen knutselwerkjes te laten maken en te zorgen dat ze op tijd te eten en te drinken krijgen. Dat wordt kortom één groot feest!

Om ongeveer 12.30 uur is het moment aangebroken dat het hele stel met z'n allen een slaapje gaat doen. Olle heeft voor de flexibele opvang maar één slaapkamer ter beschikking, dus ze slapen met z'n allen op één kamer. De gezelligheid van de groep kent geen grenzen, op de slaapkamer gaat het gewoon door. Er wordt gebrabbeld, de knuffels worden uitgewisseld en van slapen komt zelden iets.

Yori is daarin zeker geen volger, hij is de uitvinder en één van de grootste gangmakers. Zijn nieuwste uitvinding is zichtbaar op het moment dat de groepsleiding zo iets heeft van: "En nou gaan slapen!". Yori heeft dan een groot probleem: hij ligt namelijk niet gewoon in zijn bedje, maar hij staat midden in de slaapkamer.

Alle kasten met reservekleding zijn dan leeggehaald en de knuffels zijn eerlijk verdeeld over al de bedjes. Yori klimt dus uit zijn bedje! Thuis heeft hij precies hetzelfde bedje als op Olle, alleen met dat verschil dat hij daar wel in blijft. Maar ja, op zijn eigen slaapkamertje is het dan ook niet zo gezellig!

Sander

 

 

ight Yosy.nl